Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
VšĮ Utenos turizmo informacijos centras

Remigijaus Kriuko (stiklas) ir Indrės Stulgaitės-Kriukienės (fotografija) paroda „Miško dvasios“

Parodos

Remigijaus Kriuko (stiklas) ir Indrės Stulgaitės-Kriukienės (fotografija) paroda „Miško dvasios“ 2021 m. rugpjūčio 3–rugsėjo 11 d. Utenos kraštotyros muziejuje, Utenio a. 3.
Susitikimas su autoriais 2021 m. rugpjūčio 3 d., antradienį, 17 val.
Utenos kraštotyros muziejuje – tikra šventė akims ir sielai, nes visą rugpjūtį čia savo kūrinius eksponuos panevėžiečiai menininkai Remigijus Kriukas (mažoji stiklo plastika) ir Indrė Stulgaitė-Kriukienė (fotografija).
Paroda „Miško dvasios“ muziejuje atidaroma 2021 m. rugpjūčio 3 d., antradienį, 17 val. susitikimu su autoriais ir veiks iki 2021 m. rugsėjo 11 d. Laukiame Jūsų Utenos kraštotyros muziejuje, Utenio a. 3
„Miško dvasių“ seriją sudaro vizualiai panašios įvairiaspalvės stiklo skulptūros. Šiuo atveju jos eksponuojamos parodinėje erdvėje, pavienės gali būti pritaikomos privačiame ar visuomeniniame interjeruose. Stiklo menininkas Remigijus Kriukas – Lietuvos dailininkų sąjungos narys, daugelio tarptautinių parodų dalyvis, apvanotas diplomais ir pripažinimo ženklais, jo kūrinių yra įsigiję užsienio muziejai ir kolekcininkai, jo kurtais atminimo ženklais apdovanojami įvairių iškilių progų nominantai Lietuvoje ir užsienyje.
Indrė Stulgaitė-Kriukienė – ne tik stiklo menininkė, mokslininkė, neseniai apgynusi daktaro disertaciją „Studijinio stiklo judėjimo transformacijos: nuo funkcionalaus iki konceptualaus meno kūrinio“, bet ir žurnalistė, fotografė, Lietuvos dailininkų sąjungos ir Lietuvos žurnalistų sąjungos narė.
Menininkų duetas gyvena ir kuria Panevėžyje, studijoje „Glassremis“, aktyviai dalyvauja parodose bei kūrybiniuose simpoziumuose, konferencijose, seminaruose Baltijos ir Skandinavijos šalyse, Lenkijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Vokietijoje, Olandijoje, Liuksemburge, Bulgarijoje, Slovakijoje, Čekijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Kinijoje bei kitose šalyse. Menininkai taip pat yra žinomų tarptautinių stiklo festivalių „Vitrum Balticum“ ir „Glass Jazz“, vykstančių Kaune ir Panevėžyje, organizatoriai bei dalyviai.
Šioje parodoje matysime Remigijaus Kriuko stiklo kūrinius ir Indrės Stulgaitės-Kriukienės fotografijas. Muziejaus ekspozicinėje erdvėje galbūt nepavyks sukurti autentiško miško potyrio, tačiau bent iš dalies pajusti esmę: buvimo – jausmo – potyrio miške momentą, tikimės, padės subtilios detalės ir Indrės fotografijos.
Menininkai teigia norėję, kad autoriaus „nematomos dvasios“ specifinėje erdvėje savo formomis ir spalvomis taptų matomomis visiems. Todėl skulptūrų autoriaus kruopščiai atrinktose kirtavietėse Gražutės regioniniame parke (Zarasų r.) fotografuota instaliacija atspindi itin asmenišką ir artimą santykį su šiuo mišku. Tai vieta, kuri autoriui ypatinga ne tik dėl savo unikalaus grožio, bet ir yra nuolatinis tyrinėjimų bei kūrybinių inspiracijų šaltinis. Remigijus pėsčiomis bei dviračiu klaidžioja po mišką, aptikdamas paprastam prašalaičiui nematomas vietas. Miško dvasios gyvena ir Indrės fotografijose, kurias autorė vadina „pastabukais“. Tereikia tik įsižiūrėti...