Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
VšĮ Utenos turizmo informacijos centras

2020 m. rugpjūčio 15-16 d. "Mažosios Lietuvos etiudai"

Kelionės kaina – 90 Eur/asmeniui.
Papildomi mokami objektai ir 2 pietūs - 50 Eur/asmeniui.
Registruojantis kelionei mokamas avansas - 40 Eur
Registracija telefonu 8 674 77240, elektroniniu paštu [email protected]

Kelionės programa spausdinimui

Maršrutas:
Utena – Jurbarkas – Smalininkai – Bitėnai – Rambyno kalnas – Aukštumalos pelkė – Ventės ragas – Dreverna – Švėkšna – Utena
I DIENA.
Išvykimas iš Utenos 7:00 val. (nuo Utenos kultūros centro, Aušros g. 49, Utena).
Sustojimas Jurbarke ir apsilankymas K. Donelaičio evangelikų liuteronų bažnyčioje, kur gyvai pabendrausime su liuteroniško tikėjimo atstovais, esant galimybei pasiklausysime vargonų muzikos. Toliau kelionė tęsiama iki buvusio pasienio miestelio Smalininkų*. Čia mus pasitiks pasieniečiai ir bandys išsiaiškinti, kokį „šmugelį“ gabename, ar turime atitinkamus dokumentus, kirsti Mažosios Lietuvos pasienį. Nepaklusnieji pateks į muitinės kalėjimą, bet turės galimybę išsipirkti.
Toliau keliausime iki pietų stalo, ant kurio garuos tikri Mažosios Lietuvos kulinarijos šedevrai – šiupinys, kuchenas ir kafija*.
Po pietų apsilankysime Bitėnuose, kur laukia pažintis su Martyno Jankaus asmenybe, jo idėjomis ir vertybėmis. Greta M. Jankaus spaustuvės nuo 2003 m. „sodinamas“ įvairiaspalvis Mažosios Lietuvos paveikslų sodas. Kasmet jis pražysta naujomis spalvomis, kasmet pasipildo naujais menininkų kurtais darbais. Vos už kelių žingsnių nuo šio sodo buriuojasi gandrai. Bitėnų gandrų kolonija yra viena didesnių Lietuvoje.
Bitėnų kapinaitės tapo Mažosios Lietuvos panteonu. Netoliese ir garsusis Rambynas, kurio Joninių šventę savo romane „Lietuviški fortepijonai“ aprašė šio krašto metraštininkas Johanesas Bobrovskis.
Pasivaikščiojimas po Aukštumalos pelkę, kuri yra pirmoji pasaulyje mokslinėje monografijoje (C.A. Weber, 1902 m.) aprašyta aukštapelkė. Iš natūralios pelkės, kurios plotas buvo beveik 2500 ha, dabar liko tik apie 900 ha. Ši dalis paskelbta telmologiniu (pelkių) draustiniu. Keliautojų čia laukia smaragdiniai pelkių akivarai, žali kiminų patalai, kreivos nykštukinės pušaitės, paslaptingoji saulašarė ir daugybė paukščių.
Toliau mūsų kelias vingiuos iki pat marių. Ventės ragas* - vienas didžiausių paukščių koncentracijos taškų Baltosios - Baltijos jūrų migraciniame kelyje. Būna dienų, kai per Ventės ragą praskrenda iki 300 tūkst. sparnuočių per parą. Stoties darbuotojai per metus apžieduoja 60-80 tūkst. paukščių. Čia sukonstruotos didžiausios Europoje originalios konstrukcijos „zigzaginės“ gaudyklės. Pabendrausime su žmogumi, kuris kasdien draugauja su sparnuočiais.
Nakvynė Drevernos kempinge ant marių kranto.

II DIENA.
Pusryčiai. Rytą Drevernoje* pradėsime nuo šokių ir dainų. Klausysimės šio krašto melodijų, kurios visos čia susijusios su žvejyba, mariomis, audromis ir meile. Vėliau mūsų laukia pažintis su vieno garsiausiu laivadirbio Jono Gižo gyvenimo akimirkomis ir jo kasdienybe. Po ekspozicijos apžiūros patys tapsime „laivadirbiais“ ir pasigaminsime po nedidelę vėtrungę (magnetuką).
Sugrįšime prie marių ir sėsime į laivą*, kuris plukdys mus marių vandenimis. Grožėsimės pakrantėmis, pilnomis pačių įvairiausių paukščių, marių platybėmis ir jei oras bus palankus, matysime padangę raižančias jėgos aitvarų bures.


Po plaukimo laivu, pradėsime kelionę link namų. Švėkšnoje* mūsų lauks pietų stalas ir trumpas pasivaikščiojimas po miestelį, kurį puošia įspūdingo dydžio bažnyčia, romantiška dvaro sodyba su tvenkiniais, skulptūromis ir senu parku.
Grįžimas į Uteną planuojamas apie 21:00 val.

Į kelionės kainą įskaičiuota:
Kelionė autobusu; 1 nakvynė Drevernos kempinge su pusryčiais https://dreverna.lt/kempingas/;
gido paslaugos kelionės metu;
ekskursinė programa.

Į kelionės kainą neįskaičiuota:
(*) – mokami objektai ir 2 pietūs.
Keliautojas moka apie 50 EUR už visus (*) pažymėtus objektus ir 2 pietus.
Į kainą neįskaičiuotos papildomos išlaidos: asmeninės ir kitos nepaminėtos išlaidos.

KELIONĖS ORGANIZATORIUS:

Nuotraukų šaltiniai:
http://smalininkai.lt; https://www.pamatyklietuvoje.lt/details/rambyno-kalnas/2782; https://www.pamatyklietuvoje.lt/details/aukstumalos-pazintinis-takas/4327; https://www.pamatyklietuvoje.lt/lankytinos-vietos/ventes-rago-pusiasalis/11628; https://dreverna.lt/uostas/; http://siluteinfo.lt/silutes-krastas/lankomi-objektai/sveksna/gerves-paminklas/

Prekė įtraukta į krepšelį