Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
VšĮ Utenos turizmo informacijos centras

2022 m. rugpjūčio 20 d. Ekskursija „Sūduvos metai“

Ekskursijos kaina – 40 Eur/asmeniui.
Papildomai reikia turėti 25 Eur/asmeniui (lankomų objektų bilietai, pietūs, vietinių gidų paslaugos).
Registruotis galima telefonu 8 687 21938 arba elektroniniu paštu [email protected]

SVARBI INFORMACIJA:
Už ekskursiją reikia sumokėti per 3 d.d. po registracijos.
Atsisakius vykti į ekskursiją likus 5 darbo dienoms iki ekskursijos pradžios – PINIGAI NEGRĄŽINAMI.

Ekskursijos programa spausdinimui

Maršrutas:
Utena – Selema – Vilkaviškis – Paežeriai – Alvitas – Kybartai – Kudirkos Naumiestis – Utena

PROGRAMA:

7:00 val ryte išvykimas iš Utenos (Kultūros centro automobilių stovėjimo aikštelė, Aušros g. 49, Utena). Pirmas sustojimas netoli Selemos Būdos, kur gimė ir augo būsimasis Prezidentas Kazys Grinius. Pagal paskutiniąją jo valią, po mirties urna su Prezidento palaikais sugrįžo į gimtąjį kaimą.

Pažintis su Vilkaviškio miestu: Vilkaviškio kunigų seminarija, kuri tęsė Seinų seminarijos veiklą; dvaras, kuriame kadaise buvo apsistoję Napaleonas ir iš kurio buvo paskelbtas karas Rusijai; paminklas Jonui Basanavičiui, žydų bendruomenės palikimas bei atminimo ženklai Vilkui ir Kiškiui, modernioji Vilkaviškio autobusų stotis su vietos gamintojų gėrybėmis ir pietų stalas.

Viešnagė Paežerių dvare. Tai vienas raiškiausių pereinamojo iš baroko į klasicizmą laikotarpio dvaro sodybos pavyzdžių Lietuvoje. Sodyba pradėjo kurtis XVI–XVII a., dvaro ansamblį XVIII a. pabaigoje suprojektavo klasicizmo architektūros pradininkas Lietuvoje Martynas Knakfusas. Šį dvarą tarpukaryje įsigijo Lietuvos multimilijonierius, signataras Jonas Vailokaitis, o netoliese esančiame Alvito dvare įsikūrė signataras, bajoras Donatas Malinauskas.

Pasienio miestelį Kybartus puošia įspūdinga Vytauto Landsbergio-Žemkalnio statyta bažnyčia, o ore vis dar plevena prezidento Antano Smetonos pabėgimo iš Lietuvos istorijos šešėliai. Pasidairysime po kadaise klestintį pasienio miestą, kuriame lankydavosi imperatoriai, virė kontrabandininkų aistros, o paslaptingų istorijų gerbėjus vilioja neištyrinėtas paslaptingas požeminių tunelių pasaulis.

Kito pasienio miestelio – Kudirkos Naumiesčio, nei šiandien, nei sovietmečiu nebuvo įmanoma įsivaizduoti be Lietuvos himno autoriaus V. Kudirkos. Paskutiniais jo gyvenimo metais, V. Kudirką globojo ir lankė Kazys Grinius su žmona Joana. Šiandien Širvintos upelis vis dar pasakoja apie dviejų didžiavyrių moterų kontrabandos kelius į Rytprūsius. Čia pat ant kalvelės ir V. Kudirkos amžinojo poilsio vieta.

Planuojamas grįžimas į Uteną apie 22:00 val.

Į kelionės kainą įskaičiuota:
autobuso nuoma;
lydinčio gido ir ekskursijos organizavimo paslaugos.

Į kelionės kainą neįskaičiuota:
25 Eur/asmeniui (lankomų objektų bilietai, pietūs, vietinių gidų paslauga).

EKSKURSIJĄ ORGANIZUOJA:

Ekskursijos aprašyme naudotų nuotraukų šaltiniai:
https://www.vilkaviskisinfo.lt
https://lt.wikipedia.org/wiki/Selema#/media/Vaizdas:Griniaus_kapas.JPG

Prekė įtraukta į krepšelį