Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
VšĮ Utenos turizmo informacijos centras

2023 m. liepos 1 d. Dauguvos upės pakrantėmis (Latvija)

KELIONĖS KAINA – 45 Eur/asmeniui.
Už kelionę reikia sumokėti per 3 darbo dienas po registracijos.
Papildomai reikia turėti – 45 Eur/asmeniui (vietinių gidų paslaugos, pietūs, elektromobilių nuoma, pasiplaukiojimas laivu, bilietai į lankomus objektus).
Atsisakius vykti į kelionę likus 10 darbo dienų iki kelionė pradžios – PINIGAI NEGRĄŽINAMI.
Registruotis galima telefonu 8 687 21938 arba elektroniniu paštu [email protected]

IŠVYKIMO INFORMACIJA:
Išvykstame 7 val. iš Utenos (Kultūros centras, Aušros g. 49, Utena).


SVARBI INFORMACIJA:
Į užsienį galima vykti tik turint 3 mėnesius galiojantį (skaičiuojant nuo kelionės pabaigos dienos) pasą arba asmens tapatybės kortelę.
Rekomenduojame turėti medicininių išlaidų draudimą, vykstant į šią kelionę taip pat galioja Europos sveikatos draudimo kortelė.
Kelionės programa spausdinimui

PAŽINTINĖS KELIONĖS PROGRAMA:
Utena –– Kuoknesė – Plavine – Aizkrauklė – Jekabpils – Utena

Norisi atsikvėpti nuo darbų ir pabėgti nuo kasdieninės rutinos? Puiki išeitis – pažintinė kelionė pas „braliukus“ į Latviją! Laukia nepamirštama kelionė gražuolės Dauguvos upės pakrantėmis.

Išvykstame 7 val. iš Utenos (Kultūros centras, Aušros g. 49, Utena).

Vaizdingomis Dauguvos upės pakrantėmis atvykstame į Kuoknesę. Čia pamatysime išlikusias pilies liekanas, atkuriamą dvaro parką. Šalia miestelio užtvanka yra sudariusi salą, kuri virsta tikru Likimo parku – vientisu tautos kančios paminklu nepriklausomos Latvijos šimtmečio fone. Tai atminimo vieta visiems žuvusiems už Latviją – totalitarinių režimų aukoms, priverstiems palikti tėvynę tremtiniams, nukentėjusiems dėl savo politinių pažiūrų arba kilmės. Projekto realizavimas prasidėjo nuo obelų sodinimo. Apžiūrime likimo sodą keliaudami su gidu „Polo“ automobiliais. Šiuo metu Kuoknesė yra vienas populiariausių Latvijos turizmo simbolių, o miestelio istorija prasidėjo dar 1208 metais, kai Kuoknesė paminėta pirmą kartą. Tuo metu vyskupas Albertas pastatė mūrinę pilį. Sakoma, jog Kuoknesės senovinės pilies griuvėsiai yra persunkti krauju. Deja, – 1967 metais, pastačius Pliavinių HES, pakilo Dauguvos vandens lygis ir pasiekė Kuoknesės pilies griuvėsius. Dabar čia galima vaikščioti ir sausuma ir apiplaukti upe. Mes tai padarysime laivu „Vigatne“ o užburti Dauguvos grožio vyksime pietauti į vieną iš miestelio smuklių. Sustiprėję ir pailsėję keliausime link Plavino HES .

Dabar galingoji Dauguva yra supančiota užtvankomis, labiausiai pakeista ir energetikos naudai tarnaujanti upė – jos vagoje yra net penkios hidroelektrinės (3 iš jų Latvijoje). Iki Pliavinių HE užtvankos įrengimo priemiesčio ribose stovėjo Luokstenės ir Uolinkalno piliakalniai. Pliavinių HE – galingiausia hidroelektrinė Latvijoje ir visose Baltijos valstybėse, taip pat didžiausias elektros energijos gamintojas Latvijoje. Šalia esantis miestas yra Aizkrauklė (latv. Aizkraukle) – energetikų miestas. Aizkrauklės (vok. Ascherade) lyvių pilį pirmą kartą paminėjo Henriko Latvio kronika tekste apie lyvių ir lietuvių žygį į Rygą 1204 m. Prisimenant garbingą ir šlovingą Aizkrauklės praeitį, smagu prisiminti kaip mes skriaudėm Kryžiučių Ordiną. 1279 m. kovo 5 d. netoli Aizkrauklės įvyko Aizkrauklės mūšis, kurį istorikai lygina su Saulės mūšiu. Čia buvo sunaikintos Kalavijuočių pajėgos. Šis laimėjimas puošia tuometinę Traidenio (1268–1282) Lietuvą.

Nuo Daugavos hidroelektrinės judėsime Jekabpils miesto link, kur pirmiausia aplankysime Krustpilio pilį. Manoma, kad šis miestas susijęs su Jekaterina I (apie tai daugiau galima sužinoti skaitant K.Sabaliauskaitės knygą  „Petro imperatorienė“) 1237 metais Livonijos ordinas pastatė akmeninę pilį (vok. Kreutzburg). Archeologiniai kasinėjimai atskleidė, kad šioje vietoje kažkada buvo labai stiprus prekybos centras tarp Latgalių ir Latvijos genčių. Kairiajame Dauguvos krante – stovi rekonstruota Krustpilio pilis, XIII a pastatyta Rygos vyskupo. Dabar joje įsikūręs istorijos muziejus. Susipažinsime su pilies istorija, o nuo pilies vartų bokšto apžiūrėsime miesto panoramą. Vėliau vyksime į miesto centrą, kad pamatyti ne tik šio pavasario potvynių pasekmes, bet aplankysime sėlių žemių sodybą,kurioje mūsų lauks pasakojimus apie baltų -sėlių gentį. . Senieji žemėlapiai rodo, kad galingi Dauguvos vandenys Jekabspilyje skyrė latgalius nuo sėlių. Laisvu laiku pasivaikščioję po miestą atsigaivinsime kava, įsigysime latviškų lauktuvių, pilni įspūdžių vyksime link namų.

Į kelionės kainą įskaičiuota: autobuso nuoma, lydinčio gido paslauga, ekskursijos organizavimas.

Papildomai reikia turėti – 45 Eur/asmeniui (vietinių gidų paslaugos, pietūs, elektromobilių nuoma, pasiplaukiojimas laivu, bilietai į lankomus objektus).

KELIONĘ ORGANIZUOJA:

Nuotraukų šaltiniai:
https://www.latvia.travel/lt/lankytina-vieta/kuokneses-pilies-griuvesiai
https://visit.jekabpils.lv/lv/objekti/iepazisti/apskates-vietas/vieta/krustpils-pils-un-jekabpils-vestures-muzejs/#object-gallery27-12
https://www.15min.lt/galerija/pliaviniu-hidroelektrine-latvijoje-24163

Prekė įtraukta į krepšelį