Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
VšĮ Utenos turizmo informacijos centras

III Utenos regiono perkusijos, džiazo ir improvizacijų festivalis LAISVA MUZIKA

Šventės

Kviečia III Utenos regiono perkusijos, džiazo ir improvizacijų festivalis LAISVA MUZIKA

2023 gegužės 14 d. Utenos kultūros centro lauko scenoje (Aušros g. 49) ir Anykščiuose, Angelų muziejuje – Sakralinio meno centre (Vilniaus g. 11), vyks festivalio atidarymo koncertai.

12.00 val. Utenoje, o 19 val. Anykščiuose festivalį atidaro viena įdomiausių džiazo grupių TRIO NEDA / LABUTIS / BANYS.

Grupę sudaro lietuviško džiazo korifėjai, ilgamečiai scenos partneriai: vokalistė bei fleitininkė Neda Malūnavičiūtė, saksofonininkas bei bosinis klarnetininkas Vytautas Labutis ir talentingasis pianistas Richardas Banys. Tai ekscentriškas šmaikštus ir jaunatviškas ansamblis, atliksiantis spalvingą ir žaismingą savo originalių ir gerai pažįstamų kitų autorių kompozicijų klasikinio džiazo kūrinių programą „Spiritus in Jazz“.

Čia pilna kontrastų, improvizacijos, nenuspėjamų muzikos eksperimentų ir atradimų. Ansamblio improvizacijų žodynas – neišsemiamas.

Per keletą trio gyvavimo metų ansamblis išsiugdė nepakartojamą telepatinį bendravimo stilių ir ansamblio pojūtį. Tai leidžia jiems įgyvendinti drąsiausius sumanymus ir svajones. Kaip patys ansamblio nariai sako, džiazas – kuriančių, laisvų ir stiprių žmonių muzika, tai mąstymo ir gyvenimo būdas, kuriame esi laisvas, atviras, nuoširdus ir dažnai apnuoginęs sielą. Nuolatinės muzikos jausmų paieškos, nėrimas gilyn, kartais ir taisyklių laužymas, begalinė aistra kokybei jiems svarbiausi.

15 val. toje pačioje Utenos scenoje festivalį tęsia Jaunimo grupė „Dargana“. Savo muziką ši grupė pristato: „tai tarp ilgesio tam, ko nebuvo, tarp štilio ir audrų, bręstančių ir besimainančių minčių užgimusi kūryba“. 2022 m. ši grupė laimėjo atviro gyvos muzikos klubo „Tamsta“ organizuojamą jaunų grupių konkursą „Garažas“. Kūrinių autorė ir atlikėja Livija Gelumbauskaitė, klavišiniais groja Evelina Stonytė, elektrine gitara – Mykolas Tamulevičius, bosine gitara – Algirdas Dinigevičius, mušamaisiais – Gabrielius Skeivelas, trimitu – Domas Kazlas, saksofonu – Mindaugas Lisauskas.

Grupė išleido debiutinį albumą „Gaudantys vėją“, kupiną gylio, melancholiškų melodijų ir džiazo įkvėptų sąskambių. Muzikavimo žanras: Soul, RnB, Indie.

Koncertas Utenoje ypatingas tuo, kad grupė atliks savo naują dar negirdėtą kūrybą iš naujausio albumo „Tiltai”. Apie premjerinį pasirodymą „Tamstos“ klube pranešama: „Pražystančių alyvų žiedais jie sugrįžta nešini šiluma ir jausmu – dar negirdėti garsai ir eilutės kvies patirti naujų pradžių“.

Festivalio įkvėpėjas ir krikštatėvis – ryškus ir savitas perkusijos bei džiazo muzikantas – Arkadijus Gotesmanas. Tai jis pasiūlė idėją pamėginti surengti festivalį, skirtą vienam muziejiniam eksponatui, timpanui, kuris per šimtmečius buvo išsaugotas kunigaikščių Giedraičių statytoje Videniškių bažnyčioje. Festivaliui svarbu atrasti regiono muzikinį unikalumą, ieškoti sąsajų su regiono kultūrinėmis tradicijomis, jas susiejant su unikaliomis džiazo improvizacijomis.

Festivalio pradžios akcentas timpanas – tai senovinis karo būgnas, naudotas, kol patrankų dar nebuvo, po karų parvežtas kaip jų laimikis, prie bažnyčių virto į velykinį būgną. Ši tradicija Aukšaitijoje yra patekusi į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą. Todėl ši istorija ypač tinka regioniniam tapatumui formuoti. Tai vienintelis atvejis Lietuvoje, kada ypač vertingo Molėtų muziejaus eksponato istorija inspiravo muzikinį festivalį. Tai pats tikriausias kultūros gaivinimo, tęstinumo ženklas, atskeidžiantis tikrąją – Genius loci – vietos dvasią.

Perkusijos, džiazo ir improvizacijų festivalis LAISVA MUZIKA auga ir ieško kitų Utenos regiono legendų. Šiais metais pasirinkta Utenos miesto džiazo tradicija legenda, kuri Utenoje prasidėjo kartu su Sąjūdžio dvasia, laisvės troškimu, kurią vystė jauni muzikos atlikėjai Utenos kultūros centro kavinėje, organizuodami džiazo vakarus, sutraukiančius LAISVOS MUZIKOS ištroškusius žiūrovus. Šių vakarų metu pradėjo savo koncertinę karjerą ne vienas žinomas džiazo atlikėjas, tarp kurių yra Arina, Rolandas Babraitis. Šie džiazo vakarai gyvavo ne vieną dešimtmetį. Todėl augantis Perkusijos, džiazo ir improvizacijų festivalis LAISVA MUZIKA nori priminti šias džiazo vakarų istorijas ir įrodyti, kad ir šiandien reikalinga LAISVA MUZIKA, sauganti demokratines vertybes, pilietines teises, kultūrines tradicijas.

Parengė Viktorija Kazlienė
tel: +370 682 14595

e-mail: [email protected]
https://utenoskc.lt/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100082958181321