Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
VšĮ Utenos turizmo informacijos centras

Paroda "Lietuviškoji gotika: Trakų estetikos ir fenomeno refleksijos"

Parodos

2022 metų pavasarį Trakų istorijos muziejus kvietė dailininkus profesionalus ir 4–19 metų amžiaus vaikus bei mokinius dalyvauti tarptautiniame ekslibrisų konkurse ,,Lietuviškoji gotika: Trakų estetikos ir fenomeno refleksijos“.

Konkurse dalyvavo 85 dalyviai nuo 19 metų, atstovaujantys 24 pasaulio šalims: Argentinai, Baltarusijai, Belgijai, Bulgarijai, Čekijai, Danijai, Indijai, Italijai, Juodkalnijai, Kanadai, Kinijai, Kroatijai, Lenkijai, Lietuvai, Meksikai, Norvegijai, Rumunijai, Serbijai, Slovėnijai, Š. Makedonijai, Turkijai, Ukrainai, Vengrijai, Vokietijai ir 202 vaikai ir jaunimas iki 19 metų, atstovaujantys 9 pasaulio šalims: Baltarusijai, Čekijai, Kanadai, Kroatijai, Latvijai, Lenkijai, Lietuvai, Slovakijai, Turkijai, Ukrainai, Vengrijai ir Vokietijai.

Vertinimo komisija iš 85 konkursantų nuo 19 metų pateiktų 202 ekslibrisų atrinko 144 geriausius darbus ir iš 207 konkursantų nuo 4 iki 19 metų pateiktų 217 ekslibrisų atrinko 84 geriausius darbus. Parengtos parodos apkeliavo daug parodų erdvių, o 2023 metų pabaigai atvyko į Uteną. Profesionalų darbai eksponuojami Utenos kraštotyros muziejuje, o vaikų ir mokinių sukurti ekslibrisai – Utenos meno mokyklos dailės skyriuje. Muziejuje galima susipažinti ir su Trakų istorijos muziejaus išleistu parodos katalogu.

Konkurso tikslas – populiarinti knygos ženklą ir ekslibrisų parodą eksponuoti Lietuvos bibliotekose, pristatant Trakų miesto gotikinį paveldą ekslibrisuose „įkūnytais“ apmąstymais apie lietuviškąją gotiką, kaip viduramžių Lietuvos „modernizmą“, ir ekslibrisų, kaip knygos meno ženklo, nūdienos tradicijas ir aktualijas pasaulio kontekste.

Kviečiame pasigėrėti lietuviškosios gotikos refleksijomis profesionalių menininkų ir vaikų bei mokinių kūryboje. Utenoje autentiškų lietuviškosios gotikos pavyzdžių, deja, nėra, tačiau gotikos atspindžius galime pažinti ne tik per specifinį liepsningąjį raudono mūro bruožą, bet ir raštijos pavyzdžius, karybos istoriją bei kūrybines improvizacijas ir stiliaus atspindžius meninėje raiškoje.

Trakų istorijos muziejus dėkoja visiems autoriams, susidomėjusiems konkurso idėja, ir reiškia padėką visiems projekto partneriams bei erdvėms, atversiančioms savo duris keliaujančioms konkursantų darbų parodoms, o mes dėkojame kolegoms iš Trakų muziejaus, geranoriškai besidalijantiems savo darbo ir kūrybos rezultatais. Kviečiame ir jus pasigėrėti nuostabiais profesionalų darbais, skirtais Trakams – istorinei Lietuvos valstybės sostinei ir 2020-ųjų Lietuvos kultūros sostinei.