Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
VšĮ Utenos turizmo informacijos centras

Projekto „Menų gaudyklė. Kūrybinių rezidencijų tinklo išvystymas Ežerų krašto regione“ meno kūrinių keliaujanti paroda

Parodos

Projekto „Menų gaudyklė. Kūrybinių rezidencijų tinklo išvystymas Ežerų krašto regione“ meno kūrinių keliaujanti paroda Utenoje.
Parodos pristatymas, susitikimas su autoriais, pokalbiai ir diskusijos - 2022 m. birželio 7 d., antradienį, 16 val.
Pristatomi Lietuvos ir užsienio menininkų sukurti tapybos bei keramikos darbai, lauko skulptūros.
Projektą įgyvendina VšĮ „Euroregiono Ežerų kraštas direktorato biuras“ ir partneriai:
Visagino kultūros centras,
Ignalinos krašto muziejus,
Utenos kraštotyros muziejus,
Kultūros centras Dusetų dailės galerija,
VšĮ „Kuri veikia“
Visos veiklos yra projekto „Menų gaudyklė. Kūrybinių rezidencijų tinklo išvystymas Ežerų krašto regione“ dalis. Projektas įgyvendinamas pagal programą "Kultūra", kurią finansuoja Islandija, Lichtenšteinas ir Norvegija.
Parodos dalyvių išties daug. Kultūros centro Dusetų dailės galerijos kuruotuose rezidencijų pleneruose Antalieptėje ir Antalgėje 2022-ųjų pavasarį gyveno ir kūrė menininkai iš Lietuvos, Latvijos ir Ukrainos: plenerų vadovas – dusetiškis dailininkas Alvydas Stauskas, daugiau kaip 20 dalyvių - Arvydas Bagdonas, Rebeka Bruder, Ričardas Garbačiauskas, Algirdas Gaižauskas, Violeta Gasparaitis, Romualdas Pučekas, Rimvydas Pupelis, Liliana Žutautienė, Valentinas Varnas, Arvydas Kašauskas, Vytautas Poška, Ramunė Sladkevičiūtė–Dainienė, Giedrė Riškutė, Vilma Vasiliauskaitė, Algimantas Stanislovas Kliauga, Rūta Eidukaitytė, Vidmantas Jažauskas, Nijolė Trinkūnienė, Ivo Folkmanis (Latvija), Olga Samar (Ukraina). Menininkas iš Islandijos Ulfur Logason gyveno ir tapė Švenčionėlių meno rezidencijoje, inicijuotoje viešosios įstagos "Kuri veikia". Specialiai Ignalinai sukurtos skulptūros, pagal projekto sumanymą, „pakeliaus“ po visas savivaldybes ir tik tuomet įsikurs joms numatytose vietose Ignalinos erdvėse. Pabuvoję Švenčionyse, penkių lietuvių autorių skulptūros visą birželį bus eksponuojamos Utenos kraštotyros muziejaus prieigose Utenio aikštėje ir muziejuje. Muziejaus lankytojus pasitiks Alberto Danilevičiaus „Mergaitė (Žuvėdrytė)“, į aikštę pažvelgti ir nusifotografuoti muziejaus fone bus galima įžengus į Arvydo Ališankos „Gaudyklę“, laimės miesto pasagos ir Bernardo Louno širdies kelio draugijoje laikinai įskurs Liutauro Griežės „Širdis“, pro klevų lapus šmėžuos paslaptingoji Kęstučio Musteikio „Siela“, o vasaros varpeliais skambės Raimondo Žievio „Legato“. Yra pavojus, kad skulptūros taip pritaps ir įsilies į miesto erdves, jog norėsis jų „nebeatiduoti“. Tačiau tokia yra keliaujančios parodos esmė. Toks yra ir kūrybinių rezidencijų akstinas – skatinti kurti, į rezidencijas atvykstančių menininkų akimis pamatyti ir atskleisti tai, kas vietiniams dažnai gali būti įprasta ir niekuo ne ypatinga. Pakeliavę po projekte dalyvaujančių savivaldybių parodų sales ir erdves Utenos kraštotyros muziejaus menų centro kolekciją papildys ir Leliūnų rezidencijoje kūrusių keramikų darbai: Ievos Bertašiūtės-Grosbaha ir Mario Grosbahs bei Gedimino Šibonio molio indai, pripildyti kūrybos skambesio ir pažado sugrįžti.
Kviečiame lankyti parodą ir į(si)kvėpti kūrybiniams sumanymams bei leistis būti pagautiems meno bangų. Projekto „Menų gaudyklė“ keliaujanti paroda iš Utenos keliaus į Zarasus, vėliau – į Visaginą ir į Ignaliną. Keliaukime kartu po svaiginančias Aukštaitijos kalveles ir nuostabų ežerų kraštą.