Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
VšĮ Utenos turizmo informacijos centras

Stovykla vaikams „VasarOK muziejuje"

Vaikams

Pagaliau esame pasiruošę išpildyti pažadą tėvams – pristatome stovyklą vaikams „VasarOK muziejuje"

2024 m. birželio 10–14 dienomis.
5 dienų trukmės.
Po 4 valandas kasdien.
Veiklos pradžia – 10 val.
Pabaiga – 14 val.
Amžius nuo 7 iki 13 m.
Grupė – iki 10 asmenų.
Vieta – Utenos kraštotyros muziejaus padalinys Tradicinių amatų centras „Svirnas“ (K. Ladygos g. 18A, Utena).

Kaina 1 vaikui už 5 dienas po 4 valandas 35 Eur.
Registracija tel. +370 685 76 092

Programa:

I diena
Birželio 10 d.
️10.00 val.
Edukacinis užsiėmimas „Šventiniai meduoliai“.
Dirbtuvių metu meduolių kvapas atvers kulinarinio pasaulio pažinimo vartus. Jaunimas bus supažindintas su lietuvių tradicinės virtuvės ir kalendorinių švenčių patiekalais. Bus rodomi įrankiai, priemonės (medinės meduolių formavimo formos), maisto produktai, skirti meduolių tešlai (ruginiai miltai, medus, kiaušiniai, įvairūs prieskoniai, cukrus, sviestas). Sužinosime, kas yra tešlos fermentavimas ir kiek laiko būdavo fermentuojama tešla prašmatniems meduoliams, skirtiems vaiko krikštynoms. Demonstruosime tešlos gaminimo procesą. Užsiėmimo metu bus galima išsirinkti labiausiai patikusią meduolių formą – pasagą, angelą, varpelį, margutį, ąžuolą, žirgą, elnią, kiškį, avinėlį, paukštį, gaidelį. Formuosime pasirinktos formos meduolį ir kepsime.
Edukaciją veda Utenos kraštotyros muziejaus padalinio Tradicinių amatų centro „Svirnas“ vadovė Dalia Urbonienė.

12.00 val.
Edukacinis užsiėmimas „Arbata iš gydančio, kvepiančio senovinio darželio“.
Mes atskleisime Jums dalį iš gilios senovės atėjusių gamtos paslapčių. E. Šimkūnaitė sakė, kad nėra negydančių žolynų, reikia tik atitikti. Anksčiau sodyba be darželio buvo neįsivaizduojama. Jei jo nebuvo, tai atrodė, kad niekas tuose namuose negyvena, juose nėra žmogaus. Pagal gėlių darželį sprendė, kokia yra sodybos šeimininkė. Darželis ypač svarbus buvo merginoms – jei jis gražus, tai ir merginos gražios, darbščios. Užsiėmimo pabaigoje virsime arbatą iš žolynų, auginamų tradiciniame darželyje. Arbatos skonį kurs patys dalyviai, pasirinkdami vienokias ar kitokias žoleles, jas maišydami tarpusavyje. Kiekvienas dalyvis, išvykdamas į namus, gaus po keletą sėklų su aprašymu, kada ir kaip sėti, kaip išdygusias prižiūrėti, o užaugus augalui, kaip jį naudingai panaudoti.
Edukaciją veda Utenos kraštotyros muziejaus padalinio Tauragnų krašto muziejaus edukatorė Daiva Kviklytė.

II diena.
Birželio 11 d.
10.00 val.
Edukacinis užsiėmimas „Žaislininkystė: judantieji žaislai“.
Žaislai leidžia vaikui geriau pažinti save. Su amatininko, gaminusio žaislus, gyvenimo būdu vaikai susipažins klausydami pasakos „Dievdirbio širdis“. Kalbėsimės apie senųjų žaislų gaminimo įrankius, priemones, žaliavas. Vaikams bus rodomos įvairios natūralios priemonės, iš kurių buvo gaminami žaislai (karnos, oda, arklio uodegos plaukai, kaulas, medžio žievė, plunksnos, šlynas, skiedros), įrankiai ir skirtingos medienos rūšys, tinkančios žaislų gamybai. Aptarsime, kuo skiriasi judantieji žaislai nuo nejudančių, sužinosime, kokius dažniausiai gamindavo moterys, o kokius vyrai. Užsiėmimo metu bus pristatyta didelė autentiškų XIX a. pabaigos–XX a. pradžios žaislų kolekcija. Kūrybinių dirbtuvių metu iš liepos medžio pasigaminsime paukštelio formos žaisliuką. Dailinsime, dekoruosime.
Edukaciją veda Utenos kraštotyros muziejaus padalinio Tradicinių amatų centro „Svirnas“ vadovė Dalia Urbonienė.

12.00 val.
Edukacinis užsiėmimas „Žaislai iš molio“.
Vaikai klausysis pasakojimo apie keramikos kilmę, puodininkystės tradicijas, molio savybes, degimo būdus, glazūras. Iš molio gaminsime mažus žaisliukus, juos dekoruosime.
Edukaciją veda Utenos kraštotyros muziejaus padalinio Vytauto Valiušio keramikos muziejaus ir meno centro muziejininkė-edukatorė Asta Kaškauskienė.

III diena.
Birželio 12 d.
10.00 val.
Renkamės Tradicinių amatų centre „Svirnas“ (K. Ladygos g. 18A, Utena).
Keliausime į Utenos kraštotyros muziejaus padalinį Laisvės kovų muziejų (Stoties g. 39, Utena)
10.30 val.
Edukacinis užsiėmimas „Vienų vieni“ Lietuvos partizaninio karo tema.
Pasakojama apie devynerius metus trukusį organizuotą partizaninį karą dėl nepriklausomos valstybės atkūrimo. Supažindinama su partizanų junginių teritorine struktūra ir karine organizacija, laisvės kovotojų kasdiene veikla ir buitimi, nelygia kova ir neišvengiamomis netektimis. Užsiėmimo metu demonstruojamos partizanų nuotraukos, skamba partizanų dainos ir dainos apie partizanus, partizanų sukurti eilėraščiai, skaitomos ištraukos iš partizanų dienoraščių, partizanų laikraščių, vyksta pokalbis su užsiėmimo dalyviais. Akcentuojama partizaninio karo svarba ir tai, jog pralaimėta tik fizinė kova.
Edukaciją veda Utenos kraštotyros muziejaus padalinio Laisvės kovų muziejaus vadovė Regina Zapolskienė.

️12.00 val.
Edukacinis užsiėmimas „Išgyventi tremtį“.
Užsiėmimo metu atidžiai žvelgiama į tremties fotografijas, aptariamos sunkios tremtinių gyvenimo, buities ir darbo sąlygos, skamba Utenos krašto tremtinių sukurti eilėraščiai, viena kita daina apie tremtį, demonstruojama filmuota medžiaga. Kalbama apie ištremtųjų pastangas išsaugoti savo papročius, kalbą ir istorinę savimonę. Akcentuojama, jog tremtinių patirti išgyvenimai – žmogiškumo, vilties ir tikėjimo Tėvyne pamoka.
Edukaciją veda Utenos kraštotyros muziejaus padalinio Laisvės kovų muziejaus vadovė Regina Zapolskienė.
Grįžtame į Tradicinių amatų centrą „Svirnas“ (K. Ladygos g. 18A, Utena).

IV diena.
Birželio 13 d.
10.00 val.
Renkamės Tradicinių amatų centre „Svirnas“ (K. Ladygos g. 18A, Utena).
Keliausime į Utenos kraštotyros muziejų (Utenio a. 3, Utena).
️10.30 val.
Utenos kraštotyros muziejaus lankymas, ekskursija po muziejų.
Ekskursiją veda muziejaus rinkinių vyriausioji kuratorė-direktoriaus pavaduotoja Bronislava Juknevičienė.
Grįžtame į Tradicinių amatų centrą „Svirnas“ (K. Ladygos g. 18A, Utena).

13.00 val.
Pažintis su tradiciniais amatais Utenoje.
Apžiūrėsime Utenos tautinio paveldo meistrų ekspoziciją Tradicinių amatų centre „Svirnas“, turėsime galimybę prisiliesti prie įvairių medžiagų bei įrankių, klausytis pasakojimo apie darbščius Utenos rajono meistrus, jų gyvenimus, kūrybą. Pamatysime: karpinių karpymo, juostų pynimo, škaplierių audimo, audimo, vilnos dirbinių vėlimo, riešinių mezgimo, vytelių pynimo, klumpių gamybos, medžio raižybos, kryždirbystės, prieverpsčių ir verpsčių gamybos, žaislininkystės, šiaudinių žaisliukų ir sodų pynimo kiaušinių marginimo amatus.
Užsiėmimą veda Utenos kraštotyros muziejaus padalinio Tradicinių amatų centro „Svirnas“ vadovė Dalia Urbonienė.

V diena.
Birželio 14 d.
️10.00 val.
Edukacinis užsiėmimas „Kaip mokėsi mūsų senoliai“.
Vaikai nešini skrynutėmis, kur sudėtos to meto mokymosi priemonės, pateks į XIX a. antros pusės kaimo pradinę mokyklą. Klasėje – ilgas stalas, ant jo dega žibalinė lempa, padėta pelenų dubenėliai rašalui sugerti, kampe papilta žirnių. Užsiėmimo metu vaikai rašys grifelinėje lentelėje, plunksnakočiu ir žąsies plunksna atliks dvi užduotis iš to meto vadovėlių kopijų, sužinos, kaip namų sąlygomis pasigaminti rašalo, kur rašyti, jei neturi sąsiuvinio, išbandys to meto mokinių „drausminimo“ priemones.
Edukaciją veda A. ir M. Miškinių literatūrinės-etnografinės sodybos muziejininkė-edukatorė Rimanta Gaidienė.

12.00 val.
Kūrybinės dirbtuvės „Medžio / linoraižinių atspaudai“.
Užsiėmimo metu vaikams papasakosime, kaip kuriami medžio atspaudai. Kaip kuriamas piešinys, kaip jis išraižomas, kokia naudojama mediena, dažai, įrankiai. Dirbtuvių metu kursime, pjaustysime, raižysime, vėliau atspausime piešinį ant popieriaus.
Kūrybines dirbtuves veda Utenos kraštotyros muziejaus padalinio Tradicinių amatų centro „Svirnas“ vadovė Dalia Urbonienė.