Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
VšĮ Utenos turizmo informacijos centras

Utenos dvaras

Architektūra

   Utenos dvaras - šiandieninės Utenos miesto pradininkas. XV a. Krašuonos ir Vyžuonos upių santakoje kuriasi gyvenvietė, pastatoma bažnyčia. Gyvenvietė su didžiulėmis aplink esančiomis žemėmis sujungiama į vieną vienetą - Utenos dvarą valdomą Lietuvos Didžiojo kunigaikščio. Dvaras vadinamas LDK stalo dvaru. Gyvenvietėje stovėjo ir dvaro pastatas, kuris per kelis šimtmečius keitė tiek vietą, tiek savininkus, tiek architektūrinį veidą.
   XIX šimtmetyje dvarą nupirko dvarininkas Aleksandras Bolcevičius ir perstatė visą dvaro ansamblį, kurio pagrindiniame pastate - dvaro sodybos rūmuose tarpukaryje įkurta "Saulės" gimnazija.
   Nuo to laikotarpio iki šių dienų stovi renovuoti dvaro sodybos rūmai, kuriuose šiandien veikia Utenos švietimo centras ir jo padalinys - regioninis atviros prieigos STEAM centras.
   STEAM atviros prieigos centre mokiniai susipažįsta su gamtos, technologijų, inžinerijos, matematikos mokslų dėsniais ir naujausiais išradimais. Savarankiškai eksperimentuoja ir kuria. Visuomenė turi galimybę susipažinti su moksliniais tyrimais, inovacijomis, darnaus vystymosi idėjomis ir dalyvauti STEAM centre visuomenei skirtuose renginiuose.

Daugiau apie Utenos dvarą skaitykite: Utenos dvaro istorija

Atsiliepimai

Komentuoti